Make your own free website on Tripod.com

TOP

Bedrudin GUŠIĆPutopisna reportaža - 2007.

VRUĆE BANJALUČKO LJETO I VRBAS

Petak, 22. juna/subota 23. juna

Sa suprugom i starijim sinom poletjeli smo sa bostonskog aerodroma "Logan" oko 20:00 h po lokalnom vremenu. U London smo stigli ujutro oko 8:00 po tamošnjem. Bilo je dogovoreno sa našim Banjalučaninom Mirsadom Halimićem da se sretnemo na Heatrow-u. Budući da smo do slijedećeg leta imali preko 8 h na raspolaganju, Mirsad nas je "pokupio" i odvezao svojim kolima prema gradu. Obišli smo najznačajnije lokalitete glavnog grada Velike Britanije. Pri polijetanju iz Londona prema Zagrebu, zbog obilne kiše i pravog meteža na pisti, kasnili smo. U Zagreb smo stigli pred ponoć, gdje su nas na "Plesu" čekali moje dvije sestre i brat od supruge. Kolima smo se uputili prema Banja Luci u koju smo stigli pred zoru.


Nedjelja, 24. juna

Palo je prvo kupanje u Vrbasu, a popodne sam išao po najmlađu sestru Azru u Prnjavor, gdje je bila došla iz Tuzle, u kojoj živi.


Ponedjeljak, 25. juna

Išao sam najprije u agenciju "Binakom" radi papirologije za sanaciju suprugine porodične kuće u Gornjem Šeheru, a popodne, zna se - kupanje u predobrom i voljenom Vrbasu. Toga dana je u rodnom Odžaku preselio na ahiret Meho Puzić.


Utorak, 26. juna

Opet odlazak u "Binakom", potom u CIPS radi podnošenja zahtjeva za novu ličnu kartu, zatim u Biskupiju, ostavivši poruku na recepciji za svoga prijatelja, biskupa dr. Franju Komaricu, da sam došao, rekavši do kada ostajem(o). Popodne smo išli na sestrinu i zetovu vikendicu u Debeljake, na rijeci Vrbanji. Uvečer sam odgledao zasjedanje Narodne skupštine RS i njihove jadikovke na nametnuti Schillingov Zakon o Memorijalnom centru Potočari.


Srijeda, 27. juna

Najprije sam išao u internet klub, potom u Javni zavod za PIO, u Općinu radi konačnog podizanja svoje radne knjižice (pohranjena tamo nakon što sam kao musliman dobio otkaz u RO "Apoteka"). Popodne smo supruga i ja išli na Novo groblje radi prisustvovanja sahrani pokojne Margarete Grete Filanović, nekadašnje glavne medicinske sestre Kliničko-medicinskog centra Banja Luka i moje dugogodišnje radne kolegice. Tamo smo sreli neke poznate ljude, nakon dužeg vremena, kao napr. dr. Zvonimira Krezića, Eminu Ahmetašević, Gordanu Zarić, Nadu Popović, Dragu Stojanovića iz Zagreba, Hajrudina Konjhodžića i još neke. Toga dana je Gordon Brown preuzeo premijersku fotelju od Tony-ja Blaira, u Downing Street-u br. 10 u Londonu. Ubijen je Ramiz Delalić - Ćelo.


Četvrtak, 28. juna

Zbog Vidovdana u gradu je bila parada primjerena tom prazniku i današnjim "građanima" moga i našega grada. Išao sam u Ministarstvo finansija RS radi reguliranja prava po osnovu vaučera. Popodne sam sa starijim sinom išao u Vrbanju na dženazu rahmetli Hajrije Handan, majke moga prijatelja Kemala Handana.


Petak, 29. juna

Na džum'a namaz ja i sin smo išli u Ferhad-pašin mesdžid. Tamo smo sreli legendarnog Aliju (Mahmutovića) koji se očigledno, hvala Bogu, oporavio od prošlogodišnje ozljede, te još neke, kao: prof. Mehmeda Bajrića, Ibrahima Kršlaka, Smaila Đuzela, Ibrahima Kadića i druge. Popodne smo išli "Kod Alibabe" i tamo sreli Alu Avdića, koji je sanirao kuću i odlučio da se iz Holandije vrati u Banja Luku. Iza ikindija namaza smo u Seferbegovoj džamiji ja i supruga prisustvovali tevhidu i mevludu proučenim pred dušu rahmetli Emira Brkića. Toga dana smo se sreli sa Nađom i Omerom Medićem, a ja sam obavio intervju sa Zijahudinom Bracom Smailagićem, predsjednikom banjalučkog Udruženja logoraša.


Subota, 30. juna

Putovali smo prema Bosanskoj Krupi. No, u Bosanskoj Otoci smo skrenuli desno radi kratke posjete 22 km udaljenom Bužimu. Najprije smo posjetili turbe rahmetli Izeta Nanića i brata mu Nevzeta, a podne namaz klanjali u centralnoj džamiji u kojoj je, prije 50-ak godina, službovao i moj rahmetli otac. Ezan je proučio moj sin kojom prilikom su mi navirale asocijacije na vrijeme kada smo ja i rahmetli otac učili ezane na istoj toj munari (prethodnici ove nove) i nisam mogao da u sebi ne konstatiram da su poziv na molitvu u toj drevnoj, gazijskoj i krajiškoj varoši upućivali tri generacije Gušića. U džamiji sam prepoznao hadži Aliju Mustafića, koji je u vrijeme službovanja moga rahmetli oca bio mutevelija u toj džamiji. Bio je fasciniran kada sam mu odmotavao film unazad, za 50-ak godina... Ručali smo u jednom restoranu preko puta džamije, uz srpsku turbo-folk muziku sa CD-ja.
U Bosansku Krupu smo stigli popodne kada smo se sreli sa mojim tečićem i tetišnom, te njihovim familijama. Predvečer smo išli na 2,5 km udaljenu vikendicu uzvodno, vlasništvo moga tečića Fahrudina Hadžiosmanagića, komandira Stanice Javne bezbjednosti/sigurnosti Bos. Krupa i borca V korpusa. Fahrudinova priča o obnovi "bh. Vukovara" - Bosanske Krupe je bila opora. Puno kritike je upućeno na adresu načelnika Hamdije Grošića. "Krupa je mrtav grad" - rekli su uglas Fahrudin i njegov zet Faruk Avdagić.


Nedjelja, 1. jula

Navršile su se dvije godine moga poznanstva i jaranstva sa Dragoljubom Todorovićem - mladićem iz Srbije i tamošnjim draguljem i svjetionikom. Tim povodom uputio sam mu čestitku e-mailom. Prolazeći ispod zidina krupskoga starog grada (tvrđave) nismo mogli da ne primjetimo veleljepni "Dvorac Krupić", renoviran i blještav. Vlasništvo je Huseina Krupića - zlatara, s kojim smo popričali. Tijekom dana sreo sam se sa Kemalom Handanom i njegovim sinom Amerom, koji žive u Kaliforniji. Predvečer smo se uputili prema hotelu "Sedra". Prije noćenja u tom hotelu skoknuli smo do Bihaća radi posjete mome dajdži i njegovoj familiji. Radost našeg susreta bila je reducirana zbog spoznaje da je supruga dajdžinog sina Benjamina - Meliha (38), teško bolesna i u komi je.


Ponedjeljak, 2. jula

Nakon noćenja u "Sedri" ponovo smo skoknuli do Bihaća i moga dajdže. Sa njegovim Benjaminom sam išao u bolnicu "Dr. Irfan Ljubijankić" i posjetio njegovu Melihu. Samo smo je vidjeli, a ona nas nije niti vidjela niti čula. Tužno, pretužno...! Po povratku dajdžinoj kući čuo sam sve najbolje o aktuelnom bihaćkom gradonačelniku Hamdiji Lipovači. Prije polaska za Banja Luku sreo sam se sa svojim prijateljem iz djetinjstva dr. Farukom Tabakovićem. Na putu prema Banja Luci svratili smo u Kozarac, gdje smo popili kahvu, a ja i sin obišli mezar nama dobro poznatog Zijada Hadžiosmanagića. Po dolasku u Banja Luku (Gornji Šeher), okupao sam se u Vrbasu. Predvečer su iz Švedske stigli moj šurjak Mirsad, sa suprugom Almom. Uvečer nas je posjetio Šaćir Dedić (živi u Švedskoj). Toga dana Miroslav Lajčak - 6. po redu visoki predstavnik, stupio je na dužnost.


Utorak, 3. jula

Išao sam u "Binakom", posjetio Bracu Smailagića, a popodne sam se revnosno družio sa starim, dobrim jaranom - Vrbasom. Uvečer smo ja i sin išli u restoran "Ilidža" (na desnoj obali Vrbasa u Gornjem Šeheru). Nisam dugo izdržao jer je pjevač Nadir istovremeno i pjevao, pušio i pio. Uvečer sam na BHT gledao kontakt emisiju pod naslovom "Deset godina međureligijskog vijeća", a gosti su bili: reis Cerić, kardinal Puljić i Jakov Finci. Vladika Kačavenda, koji je također bio pozvan, nije došao.


Srijeda, 4. juli

Bili smo u Općini i Urbanističkom zavodu radi papirologije oko sanacije kuće. Kiša je padala. Na Kozari je obilježena 65-godišnjica čuvene bitke na toj planini, a u Americi obilježen Dan nezavisnosti (231. godišnjica od potpisivanja Deklaracije).


Četvrtak, 5. jula

Miroslav Lajčak je bio u Banja Luci i pozvao sve strane na kompromis. Bojim se da se to odnosi na onu stranu koja je bila i do sada toliko izdašna u kompromisima, a na štetu Države i Naroda! Stari znanci i saveznici - Tihić i Čović se su se sreli u Mostaru. Uvečer sam iz dvorišta Jama džamije na Gornjem Šeheru vidio kandilje na munari Hadži Begzad džamije na Grabu, čije službeno otvaranje je predviđeno za 22. juli. Inače, jedan džematlija mi reče da gore (na Grabu) samo jedan čovjek ide u džamiju!


Petak, 6. jula

Na putu prema Ferhad-pašinom mesdžidu sreo sam se sa prof. dr. Ismetom Smajlovićem (92). Ja i sin smo prije džum'a namaza obišli suprugu rahmetli Mehmeda Isića. Džum'u smo klanjali u Seferbegovoj ili Podpećinskoj džamiji. Nadahnutu hutbu je održao mladi Mersudin ef. Hodžić. Najprije je govorio o pritisku lokalnih vlasti da se ekshumiraju posmrtni ostaci rahmetli Nedrete Mehmedović iz starog harema Gazanferije džamije, a glavna tema hutbe je bila Srebrenica i predstojeće obilježavanje 12-te godišnjice genocida u tom našem nesrećnom gradiću. Osvrnuo se na uobičajenu sintagmu četnika - "Nož - žica - Srebrenica". Poentirao je prognozom - "Bit će njima: Nož-žica-Srbijica, ako Bog da"! Također je, na temu morala, ispričao jednu priču o turskim askerima i jednom pravoslavnom popu u istočnoj Bosni. Naime, prema legendi koju prepričava mladi Mersudin efendija, mještani jednog pravoslavnog sela u istočnoj Bosni su, saznavši da će turski vojnici-askeri prijeći Drinu i proći kroz njihovo selo, na samom ulazu postavili najljepše djevojke. Kada su askeri prolazili pokraj njih, nisu ih niti pogledali, nego su samo nastavili put. Kada su odmakli, pop je zaplakao. Na pitanje mještana zašto plače, pop je odgovorio: "Kako neću plakati, dragi moji. Vojska koja prolazi pokraj ovakvih ljepotica i ne gleda ih, je duboko moralna. Takva će ostati dugo na ovim prostorima"!
Nakon džum'a namaza uputio sam se prema Bosanskoj Dubici, radi posjete tetki i tetku. Prolazeći kroz Kozarac mimoišao sam se sa svatovima iz čijih kola su se vihorile zastave sa ljiljanima. Osim susreta sa svojima, imao sam neplanirane ali drage susrete sa Fuadom Pekićem i Miroslavom Tadićem, o kojemu sam čuo sve najljepše. U podnožju munare džamije u mahali Puhalo, koja je preko puta mojih, je ploča na kojoj piše da je vakif te munare dr. Faruk Tabaković, moj prijatelj iz djetinjstva, a kojeg sam, kao što rekoh, nekoliko dana ranije sreo u Bihaću. U povratku zapala mi je za oko tabla pri ulasku u Kozarac iz pravca Prijedora a na kojoj piše: "Kozarac - najveći mali grad na svijetu". Željko Komšić je postao predsjedavajući Predsjedništva BiH.


Subota, 7. jula

Išli smo u Sanski Most s velikim razlogom. Podne namaz smo klanjali u Hamzibegovoj džamiji, a pri izlasku klanjali dženazu rahmetli Emiru Sprečiću (1972.) koji je nekoliko dana ranije tragično poginuo vozeći motocikl. Potom smo ja i zet Senadin skoknuli do Fajtovaca, proučivši Fatihu rahmetli generalu Mehmedu Alagiću. Samo dan ranije je otvoreno njegovo turbe, tik uz džamiju koja nosi ime heroja čije je srce, kao što se zna, prepuklo od tuge i muke. Predvečer smo prisustvovali vjenčanju moga sestrića Amira Zukića i Anese Šabić. Iza ponoći smo se vratili u Banja Luku.


Nedjelja, 8. jula

Imao sam susret sa Tajib efendijom Pašanbegovićem, glavnim bošnjačkim imamom u Kanadi (Toronto), a drag mi je bio i susret sa dugogodišnjim jaranom i nekadašnjim komšijom Nedžibom Alagićem.


Ponedjeljak, 9. jula

Opet smo išli u "Binakom", a popodne sam se, na temperaturi od 36 celzijusovih, hladio u Vrbasu.


Utorak, 10. jula

Još jedan posjet agenciji "Binakom" te susret sa arhitekticom Jasminom Rajić. Sreli smo se prvi put u životu sa Hajrudinom Beharićem, Banjalučaninom koji preko 30 godina živi na Novom Zelandu. Dragi su mi bili susreti i sa Borkom Miljevićem te Vesnom Osmančević, mojom dugogodišnjom radnom kolegicom. Inače, padala je kiša a temperatura se spustila čak na 16 stepeni celzijusovih.


Srijeda, 11. jula

Sve je bilo u znaku Srebrenice. Dženazu u Potočarima su morbidno ignorirali Dodik, Jelić, Radmanović i ostali zvaničnici iz RS, ali je zato bila tamo Carla del Ponte što je bio, bar za mene, vrhunac njenog cinizma. Boris Tadić je dao jednu ekstremno odvratnu izjavu kojom je pokušao relativizirati srpski zločin u Srebrenici. Mazohistički su djelovale slike njenog susreta sa članicama Udruženja "Majke Srebrenice i Podrinja" koje su nekoliko dana ranije izjavljivale kako je Carla nepoželjna u Potočarima.


Četvrtak, 12. jula

Išao sam u Laktaše radi katastarske evidencije za moje nekretnine na području te općine. Zgrada Opštine Laktaši djeluje suvremeno - europski, a i usluge su bile na takvom nivou, što jest-jest! Popodne sam ponovo drugovao sa Vrbasom na ušću Suturlije, u Gornjem Šeheru. Navečer sam se naježio gledajući snimke iz Srebrenice kada su Srbi imali neku svoju komemoraciju, a dominirala je jedna četnička brigada sa svim neophodnim rekvizitima i znamenjima. Dodik je bio "biber po pilavu" tog četničenja.


Petak, 13. jula

Ja i sin smo klanjali džum'u u Hadži Omerovoj džamiji u mahali Dolac, koja je bila prva nakon njene obnove, a dva dana prije službenog otvorenja iste. Predvečer sam se u Gospodskoj sreo sa Dževadom Osmančevićem i Jocom Bojovićem. Ja, moj sin i Dževad smo prošetali do "Palace-a", ali nas je zaglušivala muzika trubača iz Guče (Srbija) koji su defilovali glavnom ulicom. Uvečer smo ja i sin u Banskom dvoru (bivši Dom kulture) prisustvovali otvorenju IV Dana dijaspore. Sreo sam mnogo poznatih lica, nakon godina i godina...


Subota, 14. jula

Došli su nam naši dragi prijatelji iz Koprivnice Vesna i Drago Valent. Odveli smo ih najprije na ćevape "Kod Muje" (iza ljetnog kina "Kozara"). Sjedili smo u bašči, a kada sam zavirio unutra, vidio sam na zidu uramljen tekst moje pripovijetke - mahsuzije "Kod Muje". Potom sam se sreo sa vlasnicom ćevabdžinice, kćerkom legendarnog rahmetli Muje Đuzela - Eminom. Zahvalila mi je na priči o njenom ocu. Predvečer smo se popeli na Šehitluke (oni ga zovu: "Banj brdo"), a kada smo sišli, u avliji rodne kuće književnice - rahmetli Nasihe Kapidžić Hadžić prisustvovali smo književnoj večeri u sklopu Dana dijaspore. I tu sam sreo mnoge meni drage ljude, kao: Ismeta Bekrića, Enesa Zahića, Katarinu Gabelić - Furundžić (dugogodišnja radna kolegica), Bebu i Enesa Kapidžić - sestru i brata pjesnikinje, te mnoge druge. Nogometna reprezentacija Meksika je toga dana, u utakmici za III mjesto na "Copa America", pobijedila Urugvaj sa 3:1.


Nedjelja, 15. jula

Sa svojim gostima, Vesnom i Dragom, smo ujutro išli u bašču restorana "Slap", u Desnoj Novoseliji. Potom smo se uputili na otvorenje Dolačke džamije. Kada je uvodničar Muris ef. Spahić najavio "našeg dragog muftiju, Edhem efendiju Čamdžića", napustio sam sa suprugom i gostima taj lokalitet. Otišli smo u buregdžinicu "Pod sačem", koja je tik uz srušenu sahat kulu. Potom su Vesna i Drago otišli prema Koprivnici. Popodne sam se ponovo hladio u Vrbasu. Uvečer sam išao na izložbu slika Džane Vajrača, te na prikazivanje filma Sabine Vajrača "Back to Bosnia". Uvečer je zvala sestra Damjana, tajnica biskupa Komarice i predložila mi susret sa njenim šefom sutra u 10:30 h. Brazil je pobijedio Argentinu sa 3:0 i po drugi put zaredom osvojio Copa America. Da podsjetim, njihov sam navijač odvajkada i doživotno!


Ponedjeljak, 16. jula

Susret sa biskupom Komaricom je bio srdačan, nadahnut i za pamćenje. Potom smo po velikoj vrućini obavljali neophodne poslove u Opštinskom sudu te Poreskoj upravi. Uvečer sam posjetio svoga prijatelja Midhata Haznadara.


Utorak, 17. jula

Ujutro sam ponovo sreo Dušana Popovića, vlasnika "Binakoma", a tu je bio i Fuad Čorbegović, nekadašnji nogometaš "Borca" (živi u Zagrebu). Potom sam imao susret sa arhitekticom Jasminom, pa onda sa Muris ef. Spahićem i Enesom Zahićem, s kojima sam uradio intervjue.


Srijeda, 18. jula

Ujutro smo autobusom otputovali za Zagreb. Smjestili smo se ponovo "Kod barba Nike", nadomak zračnoj luci "Pleso" Popodne smo ja i sin skoknuli do Zagrebačke džamije. U dnevnim novinama smo pročitali da je otkazano suđenje dr. Asimu Kurjaku zbog, kako se navodi, spriječenosti njegove supruge Biserke Funduk Kurjak, inače drugooptužene u aferi presađivanja jajnih stanica, da se pojavi u sudnici.


Četvrtak, 19. jula

Avion za London je trebao poletjeti u 8:30 h, ali je poletio poslije 12 h. Nismo uhvatili avion za Boston "Virgin Atlantica", ali nam je službenica "Croatia Airlinesa" omogućila da letimo "British Airlinesom", 2 sahata kasnije. Na bostonskom aerodromu nas je čekao naš mlađi sin, te Nirav i Sarita Padukone, koje čuva moja supruga, sa roditeljima. Nijedan od tri kofera i jedna torba nisu stigli skupa s nama.


Fotografije s puta 2007.


Big-ben u LondonuIspred Backingham palace u LondonuSa suprugom ispred kraljevske palače u LondonuSa Mirsadom Halimićem ispred bh. ambasade u LondonuGradilište Ferhadija džamije u Banja LuciGlavna banjalucka ulicaKupanje na VrbasuStariji sin na VrbasuDetalj sa sahrane sestre Grete FilanovićDetalj sa džzenaze Hajrije HandanNova pravoslavna crkva u Vrbanji - preko puta mezarlukaNova pravoslavna crkva iza Potocke dzamijeČetnička znamenja na uličnoj prodaji u Banja LuciNa mezaru Izeta NanićaNišan-Izeta-NanićaHadži Alija MustafićSa suprugom ispred bužimske džamijeDvorac KrupićFahrudin HadžiosmanagićKatolička crkca - lijevo, pravoslavna - desno i džamija u pozadini, u Bos. KrupiNa Uni kod hotela SedraSa dr. Farukom Tabakovicem u BihacuBosanska DubicaDžamija u mahali Puhalo u Bos. DubiciDžamija General Mehmed Alagić, sa turbetomNa mezaru, u turbetu rahmetli generala M. Alagića u FajtovcimaNa mezaru zeta - rahmetli Fuada ZukicaMladenci Amir i Anesa ZukićSa Valentima na ŠehitlucimaIsmet Bekrić na književnoj večeri u avliji KapidžićevihIspred ćevapčinice "Kod Muje"Dolačka džamija uoči otvorenjaNa trgu kod RK Boska u Banja LuciSa sinom kod biskupa KomariceMuris ef. SpahicEnes ZahićTalina džamija na Pobrdju - u izgradnjiU neponovljivom pejsažu Gornjeg ŠeheraIspred Zagrebačke džamijeJa ispred Zagrebačke džamijeSin ispred Zagrebačke džamijeSlika nekadašnje džamije u ZagrebuDoček na bostonskom aerodromuBedrudin GUŠIĆ24.07.2007.


Nazad na pocetak stranice Napred na sljedecu stranicu

Page Construction: 24.07.2007. - Last modified: 27.11.2011