Make your own free website on Tripod.com

 

TOP

Bosansko-hercegovački pjevački dragulji
Intervju sa mladom mostarskom pjevačicom ERNOM DŽEBA, za stranicu Bedrudina Gušića. U prilogu su i slike ove ljepotice i slavuja, studenta Biznis menadžmenta u Mostaru

Mostar, Bosna i Hercegovina


Erna Dzeba
 


Erna Dzebo i Bedrudin Gusic
 

Erna Dzebo, pred nastup
 

Erna Dzeba, u punoj formi
 

Erna Dzeba, na pozornici
 

Erna Dzeba, na obali Neretve
 

Mostarka Erna Džeba

ERNA DŽEBA, dvadesetogodišnja Mostarka, ovogodišnji vicešampion takmičenja SUPERNOVA FOLK TALENTS, uspješna interpretatorka sevdalinki te illahija i kasida:
 
"MOME SRCU SU NAJBLIŽE - ILLAHIJE"!
 
Slučaj je htio da proljetos dođem u posjed video-kasete sa koncerta illahija i kasida "Od masrika do magriba", održanog u prepunoj "Zetri" potkraj prošle godine. Na njemu su briljirali svi izvođači, ali interpretacija i držanje mlade, prelijepe Mostarke ERNE DŽEBA, su dali posebnu aromu i šarm čitavom koncertu. Eh, zato nije bilo slučajno da nedavno, u sklopu svoga putešestvija po Bosni i okolici, posjetim i Mostar, kao što se nisam slučajno sreo sa Ernom. Razgovor smo otpočeli spontano, u jednom restoranu u Vrapčićima, na domak Mostara (sa sjeverne strane).
 
GUŠIĆ: Kada si prvi put javno zapjevala?
 
DŽEBA: Prvi put sam zapjevala 13.11.2000. godine na Festivalu takmičenja pjevača- amatera, gdje sam osvojila 2. mjesto stručnog žirija.
 
GUŠIĆ: Ko su Ti pjevački uzori?
 
DŽEBA: Direktno, uzora nemam, ali kad bi govorili o kompletnim ličnostima po mom mišljenju, to su Amela Zuković i majstor sevdaha Safet Isović. 
 
GUŠIĆ: Imao sam prilike da gledam video-kasetu sa prošlogodišnjeg koncerta illahija i kasida u "Zetri", gdje si nastupala. Kako si doživjela taj koncert i kako si se osjećala dok si pjevala pred onolikom i onakvom publikom?
 
DŽEBA: Koncert illahija i kasida "OD MASRIKA DO MAGRIBA" je nezaboravan doživljaj. Dok sam živa taj koncert neću zaboraviti! Da vam opišem kako sam se osjećala, ne mogu, jer ne postoje riječi kojima bi se mogao tako golem osjećaj opisati. To treba doživjeti i, hvala Bogu,  imala sam čast da to osjetim!
 
GUŠIĆ: Nedavno je, također u "Zetri", održana finalna večer takmičenja pjevača-amatera iz BiH pod nazivom "Supernova folk talents". Kada je započelo to takmičenje i koliko se pjevača bilo prijavilo?
 
DŽEBA: Takmičenje SUPERNOVA FOLK TALENTS je počelo početkom februara 2004. god. i prijavilo se otprilike 4000 kandidata.
 
GUŠIĆ: Ti si, na kraju, zauzela drugo mjesto, iza Emira Djulovica. Uz čestitke  na velikom pjevačkom uspjehu, evo i pitanja: da li je mlađahni Emir, po Tebi, zasluženo pobijedio?
 
DŽEBA: Svi smo se mi naravno borili da postignemo sto veci uspjeh. Pobjeda šesnaestogodišnjeg Emira Djulovica je sigurno zaslužena i pred njim je olakšana i blistava karijera. Na estradi je najvažnije biti čovjek, a on to jeste. Ja mu od srca čestitam!
 
GUŠIĆ: Ti si se oprobala i u ilahijama, i u sevdalinci ali i u novokomponovanoj, ili, kako je neki zovu, turbo-folk muzici. Koji od tih žanrova je najbliži Tvome srcu i glasu?
 
DŽEBA: Moje mišljenje je da je sevdalinka izvor bilo koje vrste muzike i od sevdalinke se počinje. Novokomponovana muzika je prolazna, ali iskrena da budem, mome srcu su najbliže ilahije. Uče se dušom i srcem! Nego, je li vi ovo samnom već obavljate intervju.
 
GUŠIĆ: Jeste, tako nekako. Pa da nastavimo....Uskoro (23. jula) je ceremonija otvaranja obnovljenog Starog mosta. Hoćeš li nastupiti i na toj manifestaciji?
 
DŽEBA:
Naravno da nastupam i čast mi je da uveličam tu jedinstvenu svečanost......IZRONIO STARI ZA ONE STO GA VOLE!!!
 
GUŠIĆ: Kada sam već kod Starog, koji je ponovo na istom mjestu i za one "koji ga vole", hoće li Most, osim obala, iole spojiti i mostarske ljude?
 
DŽEBA: Stari je ipak izronio za MOSTAR! Iskreno se nadam da ce ponovo unijeti radost i mir ovom prelijepom gradu.
 
GUŠIĆ: Kakvi su Ti daljnji pjevački i životni planovi?
 
DŽEBA: Pored svoje dvije pjesme, naravno da nastavljam raditi na svom albumu, koji ce, nadam se, naići na pozitivnu reakciju publike! Pored bavljenja pjevanjem, ja sam i student Biznis menadžmenta u Mostaru, kojeg nastojim završiti sto boljim uspjehom!
 
GUŠIĆ: Uz "subjektivnu" zelju da Tvoj raskošni muzički talent nađe svoje trajnije utočište u illahijama i kasidama, te "našoj pjesmi o nama" - sevdalinci, zahvaljujem za ovaj razgovor.
 
DŽEBA: Na samom kraju ja bih da vama čestitam na zaista vrijednoj knjizi "Iz Sehare", koja me je jako oduševila. Bilo mi je zadovoljstvo voditi razgovor sa vama! Hvala vam jos jednom i u ime mojih roditelja sto ste nam bili gost.
 
Razgovor vodio: Bedrudin GUŠIĆ

Nazad na prethodnu stranicu Nazad na pocetak stranice Napred na sljedecu stranicu

NAZAD NA STARTNU STRANICU